jaki ser do pizzy

Pizza jest jednym z tych dań, które bardzo często przyrządzamy podczas różnego rodzaju domowych imprez. Aby zadowolić w pełni swoich gości i zrobić doskonałą pizzę musisz odpowiednio rozrobić ciasto i dobrać właściwe składniki. Jaki ser do pizzy będzie najlepszy?

Jaki ser do pizzy będzie najlepszy?

jaki ser do pizzyNa pizzę idealną składa się wiele składników. Po pierwsze, porządne ciasto – według smakoszy powinno być ‚” we włoskim stylu”, a więc cienkie, chrupiące. Po drugie – sos pomidorowy, gęsty, aromatyczny, najlepiej własnej roboty. Gdy te dwa elementy są już gotowe, logika nakazuje przejść do następnego etapu, czyli sera. W naszej głowie rodzi się wtedy następujące pytanie: jaki ser do pizzy sprawdzi się najlepiej? Możliwości jest wiele, od wilgotnej, miękkiej mozzarelli, przez sery pleśniowe, po klasyczny „ser żółty”, do znalezienia w praktycznie każdej polskiej lodówce. I w zasadzie każdy z tych serów może znaleźć zastosowanie, ale nie na każdej pizzy i nie w każdym połączeniu.

Decyzja, jaki ser do pizzy wybrać, powinna zależeć od pozostałych składników, jakie planujemy użyć do naszej pizzy. Jeśli pizza będzie klasyczna i prosta, a więc ciasto, sos pomidorowy i ser, świetnie sprawdzi się mozzarella, pokrojona w plasterki lub nawet podzielona ręcznie na mniejsze kawałki. Przed położeniem na pizzy warto ją odsączyć, żeby nie była zbyt wilgotna. Sery takie jak feta czy ser pleśniowy, wyraźniejsze w smaku i zazwyczaj bardziej słone, świetnie sprawdzą się w towarzystwie przeróżnych warzyw, np. cebuli, brokułów, ogórka kiszonego czy papryki, ale też suszonych pomidorów czy oliwek. Wystarczy je pokroić czy pokruszyć (w zależności od ich konsystencji) i rozrzucić na cieście.

Natomiast klasyczny ser żółty (np. popularna gouda, salami czy cheddar) sprawdzi się w zasadzie w każdej kompozycji, gdzie ser jest nie tyle głównym składnikiem, co raczej tłem dla pozostałych dodatków. Warto tu wymienić chociażby pizzę z pieczarkami, pizzę typu hawajskiego (z szynką i ananasem) czy pizzę zwaną „chłopską”, gdzie znajdziemy między innymi kiełbasę, ogórka kiszonego i cebulę. Najłatwiej będzie nam wtedy użyć sera pokrojonego w plasterki lub startego na tarce. Warto pamiętać o jednej rzeczy: na jaki ser do pizzy byśmy się nie zdecydowali, musi być to ser, który lubimy. Jeśli ktoś nie lubi śmierdzących serów pleśniowych, zawsze może poszukać zamiennika, zamiast zmuszać się do przełknięcia gorgonzoli. Z pizzą i serami do pizzy z pewnością warto eksperymentować!

Jak zrobić ciasto do pizzy?

Jednak zanim zabierzemy się do komponowanie odpowiednich składników na naszej pizzy, powinniśmy wpierw przygotować jej podstawę, czyli ciasto. Jak rozrobić odpowiednie ciasto do pizzy? Przede wszystkim musimy najpierw rozrobić odpowiednią ilość drożdży w wodzie z dodatkiem cukru. Nie będziemy tutaj podawać ilości konkretnych składników. Mogą one się różnić w zależności od grubości ciasta, czy też wielkości pizzy. Odpowiednie proporcje znajdziemy w internecie w konkretnych przepisach. Kiedy mamy już rozrobione w wodzie drożdże, to dolewamy je do posolonej mąki. I na tej bazie urabiamy ciasto. W zależności od potrzeby w międzyczasie dolewamy niewielkie ilości oleju.

Kiedy już wyrobimy dobrze ciasto, to odkładamy je pod przykryciem do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie zauważymy, że ciasto znacznie nam urosło. Możemy wówczas zacząć jej wałkować. Oczywiście możemy to robić ręcznie. Rozpłaszczamy ciasto na formie do pieczenia. I tutaj możemy modelować grubość pizzy w zależności od naszych upodobań. Warto jednak zawsze zostawić brzegi nieco grubsze. Po upieczeniu będą chrupkie. I w zasadzie tylko te brzegi powinny być chrupkie. Reszta pizzy powinna być racze ciągnąca się. Musimy oczywiście ustawić na piekarniku odpowiedni czas pieczenia i odpowiednią temperaturę.

Czy warto robić pizzę samodzielnie?

jaki ser do pizzyCzy jednak w ogóle opłaca się samodzielnie robinie pizzy w domu? Oczywiście, że tak. Koronnym argumentem za takim rozwiązaniem mogą być choćby oszczędności. Kupna pizza z dostawą to jednak spory wydatek. Znacznie taniej można ją zrobić samemu w domu. A że zajmie to nieco czasu? To zupełni nie szkodzi. W robienie pizzy możesz zaangażować przecież również swoich gości. Wówczas zabawa będzie przednia. Każdy z nich będzie mógł skomponować kawałek pizzy specjalnie dla siebie, zgodnie ze swoimi gustami kulinarnymi. To świetny sposób na rozrywkę. Wydaje się, że takie rozwiązanie z powodzeniem można zastosować na każdej niemal domówce. Każdy będzie mógł wówczas popisać się swoją inwencją twórczą i zdolnościami kulinarnymi. Robienie pizzy to może być również rozrywka dla rodziny. Nic bowiem nie zastąpi wspólnego przygotowania posiłków z dziećmi. To świetny sposób na spędzenie wspólnego czasu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here