Jak zrobić żeberka?

Wykwintny rodzinny obiad, czy też romantyczna kolacja, zarówno na jedną jak i drugą okazję, idealną propozycją do podania będą żeberka. Jak zrobić żeberka, aby zachwycały swoim smakiem były soczyste, oraz rozpływały się w ustach?

Jak zrobić żeberka?

Dobrym sposobem na gwarantowany dobry efekt końcowy pieczenia żeberek, jest przyrządzenie ich w specjalnym rękawie. Rękaw do pieczenia zakupimy w większości sklepów spożywczych, oraz w każdym markecie. Żeberka aby były aromatyczne, najlepiej wcześniej zamarynować i pozostawić na noc w lodówce. Rodzaj marynaty, należy wybrać stosownie do naszych upodobań kulinarnych. Idealnie sprawdza się marynata przyrządzona z miodu, ketchupu, sosu sojowego i oleju.

Jak zrobić żeberka?Mieszamy w misce, ok 250 ml ketchupu, 4 łyżki miodu, pół szklanki oleju i dwie łyżki sosu sojowego. Jeśli lubimy pikantniejsze potrawy, możemy do marynaty dodać odrobinę chili, oraz czosnku.

Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek powinien zawierać jedną, bądź dwie kostki. Każdy z kawałków dokładnie nacieramy marynatą z jednej i drugiej strony, i odkładamy do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień, wyjmijmy mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Wsuńmy ostrożnie wszystkie żeberka do rękawa, pozostałą w misce marynatę również możemy wlać do środka. Rękaw zamknijmy z jednej i drugiej strony załączonymi do niego klipsami, i umieśćmy go na blasze piekarnika nagrzanego do około 200 stopni.
Żeberka w zależność od wielkości, będą się piekły około półtorej godziny.
Warto zaglądać do piekarnika po upływie godziny od momentu włożenia żeberek, aby kontrolować postęp pieczenia.

Przed końcem pieczenia, delikatnie przetnijmy rękaw w którym pieką się żeberka i wsuńmy całość, jeszcze na kilkanaście minut do piekarnika.
Dzięki temu nasze danie, będzie miało okazję pięknie się przyrumienić i nabrać chrupkości. Żeberka, idealnie komponują się z sałatką z surowych warzyw.
Przyrządźmy więc kolorową sałatkę, i umieśćmy jej spora garść obok żeberek na talerzu.

Taki efekt końcowy zachwyci nie tylko smakiem, ale i widokiem każdego konsumenta.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here