Jak zrobić masło klarowane?

Dietetycy i specjaliści są zgodni co do tego, jakie tłuszcze są zdrowe w codziennej diecie, a z jakich lepiej byłoby zrezygnować. Badania naukowe już dawno udowodniły, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są zdrowe dla człowieka. Oczywiście wiele osób uważa, że nie ma nic lepszego, niż kotlety smażone na smalcu. Niestety dla własnego zdrowia lepiej z tego zrezygnować, ponieważ taka dieta może prowadzić do miażdżycy. Podobna sytuacja wygląda z łojem. Niektórzy próbują przekonywać, że smalec gęsi ma dobroczynne działanie na zdrowie, ale to nie jest prawda. Są także osoby, które nie wyobrażają sobie smażenia bez ghee. Najczęściej jednak kupują taki produkt już gotowy w sklepie, ponieważ nie wiedzą jak zrobić masło klarowane samodzielnie w domu. Nie jest to zadanie trudne, aczkolwiek czasochłonne. Co i tak nie zmienia faktu, że zdecydowanie lepszym wyborem w każdej sytuacji będą oleje roślinne.

Jak zrobić masło klarowane?

Jak zrobić masło klarowane?Wybór tłuszczów roślinnych jest bardzo duży, więc w tej kwestii także pojawia się mnóstwo wątpliwości. Czy każdy taki tłuszcz będzie się nadawał do smażenia? A może tylko niektóre rodzaje sprawdzą się w tym zadaniu? Zasada jest taka, że do smażenia najlepszym olejem jest olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że oliwa może nadawać smażonym potrawom pewnego charakterystycznego smaku. Nie każda osoba jest w stanie to zaakceptować. Jeśli więc zależy nam na tym, by potrawa zachowała neutralność i swój własny smak, lepiej użyć oleju rzepakowego. I nie ma potrzeby, aby był to olej tłoczony na zimno. Równie dobrze może być to olej rafinowany, o czym przekonują specjaliści. Oleje tłoczone na zimno znacznie lepiej sprawdzać się będą we wszelkiego rodzaju sałatkach.

Warto także wspomnieć o tym, że nie zawsze do smażenia trzeba dodawać tłuszcz. Czasami można sobie poradzić bez tego. Na przykład wiele rodzajów mięsa ma pewną ilość tłuszczu w sobie. Na przykład kotlety mielone można położyć na rozgrzanej, suchej patelni. Po kilku minutach wytopi się z nich tłuszcz i bardzo dobrze się usmażą.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here