Jak usmażyć kanie

Gdy zbieramy kanie trzeba upewnić się najpierw czy nie pomyliliśmy jej z trującym śmiertelnie muchomorem sromotnikowym. Są one dość podobne ale da się je od siebie bez problemu odróżnić. Kapelusz młodej kani jest jajowaty a starszej płaski z lekkim garbem na środku lekko łuszczący się z brązowymi plamkami. U sromotnika jest on gładki w oliwkowozielonym kolorze. Blaszki sromotnika są białe a u kani beżowe. Sromotnik ma słodkawy i lekko mdły zapach, a zapach kani jest grzybowy.

Jak usmażyć kanie?

Jak usmażyć kanieJak usmażyć kanie? Najprościej usmażyć tak jak kotlety schabowe.Do przyrządzenia w ten sposób dobre będą kapelusze jak i nóżki tych grzybów. Co będzie potrzebne?

  • 2-3 kanie;
  • olej do smażenia;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • bułka tarta do panierowania;
  • sól i pieprz (do smaku).

Kapelusze trzeba oczyścić i opłukać oraz delikatnie osuszyć. Warto pamiętać o usunięciu pierścienia z nóżki,gdyż pozostawiają gorzki posmak. Jajka roztrzepać w miseczce i wymieszać je z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.Można też dodać trochę ostrej papryki jeśli ktoś lubi. Następnym krokiem jest zanurzenie kań w roztrzepanym jajku z mlekiem a potem w bułce tartej. (niektórzy dodają do bułki tartej odrobinę suszonych ziół takich jak bazylia czy oregano).

Smażenie na oleju

Obtoczone w bułce tartej grzyby umieszczamy na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obydwu stron aż będą miały lekko złotawy kolor. Jeśli po usmażeniu wydaje nam się że są zbyt tłuste możemy umieścić je na chwilkę na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Niestety Kanie mogą wtedy ostygnąć a najlepiej smakują na ciepło ze świeżym pieczywem. Ciekawym dodatkiem do tego dania będzie masełko czosnkowe które podniesie walory smakowe usmażonych grzybów. Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni może się pokusić o położenie na usmażonym kotlecie z kani plastra żółtego sera lub posypania kapelusza tartym serem i włożenie do rozgrzanego piekarnika aż ser rozpuści się i rozleje po przygotowanym przez nas kotlecie z kani. Warto samemu pomyśleć jakie dodatki były by dla nas dobre.
Smacznego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here