Fasolowe brownie – jak je przygotować?

Słodkie, idealnie wilgotne, a na dodatek zdrowe ciasto czekoladowe – czy to możliwe? Oczywiście, pod warunkiem, że użyjemy zdrowych składników. W tym przepisie pierwsze skrzypce będzie grała fasola konserwowa. Dla bardziej sceptycznych osób mamy świetną wiadomość – ten składnik nie jest w ogóle wyczuwalny w cieście! Sprawdź doskonały przepis na fit deser, a także zainspiruj się innymi przepisami ze strony https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

Brownie z fasoli – co warto wiedzieć?

Brownie z fasoli jest dietetycznym zamiennikiem dla tradycyjnych ciast i idealną propozycją dla  wielbicieli czekoladowych deserów. Nie zawiera mąki i cukru, a mimo wszystko jest słodkie i pyszne. Przygotowując ciasto z fasoli konserwowej należy pamiętać, by wcześniej ją opłukać, a później wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Brownie wyśmienicie smakuje polane aksamitną, gładką i błyszcząca polewą czekoladową – oczywiście przygotowaną z dobrej jakości gorzkiej czekolady.

Prosty przepis na fasolowe brownie

Do przygotowania ciasta wystarczy kilka składników. Przepis jest niezwykle prosty dlatego nawet osoby niewprawione w kuchni z pewnością sobie z nim poradzą. Będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 2 puszki fasoli konserwowej
  • 50 g suszonych daktyli
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W pierwszej kolejności  zajmiemy się przygotowaniem płynnej czekolady. Warto zrobić to odpowiednio wcześniej, bez dążyła trochę przestygnąć.  Przygotowujemy garnek z wodą o temperaturze 50-60 stopni C i kładziemy na nim miseczkę z pokrojoną na równe kawałki czekoladą. Temperatura wody nie może być zbyt wysoka, ponieważ czekolada może się zagotować. Dokładny przepis na płynną czekoladę znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

Następnie należy odsączyć fasolę konserwową myjąc ją pod bieżącą wodą. Później pozostałe składniki – banany, daktyle i fasolę miksujemy na jednolitą puree. Do masy dodajemy jajka, kakao, rozpuszczoną czekoladę, sodę oczyszczoną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Gotowe ciasto można polać płynną czekoladą. Gotowe!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here